Michael Davies Architecture

Lane Cove Leisure Centre

Lane Cove Aquatic Leisure Centre is a wet and dry sports and aquatic centre and is very much an innovation in urban leisure facility design. The state-of-the-art Centre provides the local community with indoor heated pools including a free form leisure pool with beach entry, 25m eight lane lap swimming pool, learn to swim pool along with a pamper area comprising spa, steam room and sauna, child minding facilities, gymnasium and aerobics areas.


A cafe is provided with an outdoor terrace overlooking the existing 50m pool and the indoor pool hall opens out onto an existing grassed area overlooking the existing 50m outdoor pool, providing the perfect venue for both individual and family recreation. Michael Davies Architecture have provided full architectural services from concept design through documentation to construction services for the redevelopment of the centre. The Swim Centre comprises new facilities as follows:

The design of the Centre adopts a ‘fan-shaped’ plan as it offsets and turns the corner, parallel to the adjacent streets and at right angles to the axes identified previously. This results in a compact building form that provides the full complement of aquatic and leisure facilities over three levels that has been designed to closely integrate with the existing outdoor 50 metre pool and grandstand.


The adoption of ecologically sustainable daylight design and energy conservation principles used in combination with a geometry set out by the subgrids gave rise to a strikingly dramatic roof form which sweeps in a giant fan shape of aerofoil blades across the enclosed pool hall area. Each tapering aerofoil blade drops lower than its predecessor, thus following the street contours whilst allowing southern light to enliven the interior spaces, whilst precluding the direct entry of sunlight.